FB_IMG_14944032495726592

4 cara mudah beli emas fizikal Public Gold.

(1) Beli Tunai

Kepada sesiapa yang tak suka beli secara online. Pergi je ke mana-mana cawangan Public Gold yang berdekatan, bawa wang secukupnya.

Waktu di cawangan, staff akan tanya ‘ Siapa Introducer atau Kod PG Introducer?’. Jadi, baritahu Kod PG saya PG00096883 untuk mendapat bimbingan dari saya selepas buat pembelian. Kaedah pembelian emas ni sama macam beli emas di kedai emas.

[Tips] Sebelum datang branch, call dulu branch yang kita nak pergi tu untuk tahu, available tak stock yang kita mahukan. Kalau belum available, staff PG akan lock (atau reserve) stock yang kita nak, nanti dah sampai di branch, staff PG akan call dan kita boleh ke branch untuk ambil emas tu tadi.

(2) Order Online 

Order secara online di website Public Gold, dan ambil emas tu di mana-mana cawangan, sama ada di 18 cawangan PG atau di lebih 75 cawangan Pos Arrahnu di Malaysia.

Nak tahu cara order emas Public Gold secara online, boleh rujuk link –> Beli Emas Public Gold

[Tips] Untuk kaedah order online ni, nak suruh dealer yang buatkan juga boleh, dealer tolong submit order je, kemudian segala urusan bayar dan ambil emas, kita buat sendiri. Sila rujuk dealer Introducer anda masing-masing.

(3) Ansuran Patuh Syariah (EPP)

https://publicgold.com.my/index.php

Antara item yang sesuai untuk beli cara EPP

Beli emas secara ansuran yang patuh shariah. 4 kali bayar atau 10 kali bayar (bagi item 100g ke atas). Habis bayar baru datang collect emas. Ini cara terbaik beli emas fizikal bagi yang istiqomah simpan setiap bulan dan anda boleh bandingkan harganya.

Biasanya beli emas PG guna cara ni ialah beli emas yang item besar, 100gram ke atas supaya lebih jimat. Beza EPP dengan Order Online hanya lah kaedah pembayarannya..

[Tips] Cara paling mudah untuk beli emas EPP ialah, call cawangan Public Gold yang kita nak ambil emas tersebut, beritahu staff untuk tolong lockkan apa item yang kita mahu, staff akan minta maklumat peribadi kita dan Kod PG Introducer, seperti biasa bagitahu staff Kod PG saya PG00096883 kalau nak dapat bimbingan daripada saya selepas buat pembelian atau nak minta saya bantu follow up dengan staff selepas buat ‘booking’.

(4) Akaun Emas Fizikal GAP

Harga emas GAP, boleh semak di www.publicgold.com.my

Ada yang nak simpan emas fizikal sikit-sikit  setiap bulan, tapi takut nak simpan emas sendiri di rumah. Beli emas melalui akaun emas fizikal GAP Public Gold “. Ini cara paling mudah kalau nak simpan emas 1gram 1bulan macam saya, tapi risau nak simpan sendiri.

Akaum emas fizikal GAP kita boleh dapat emas 1gram yang sama, tapi dengan harga yang jauh lebih murah.

[Tips] Download Nota Emas GAP jika nak tahu lebih lanjut.

Kesimpulannya :

Pilih yang paling selesa dan ikut kekuatan kewangan anda.

 

😃+